Nema ljepšeg razdoblja od iščekivanja djetetovog dolaska na svijet! Osim uživanja i slatkog iščekivanja, potrebno je kvalitetno se pripremiti kako bi sve bilo spremno za najvažniji trenutak Vašeg života. Uz kolica i autosjedalicu, dječji krevetić je jedna od najbitnijih stavki prilikom odabira opreme za Vaše dijete. Dječji krevetić ne samo da će pružiti Vašem djetetu sigurno mjesto za spavanje, već će također biti i dio Vašeg doma u kojem će beba provoditi puno vremena dok je u rastu i razvoju. U ovom blogu donosimo Vam par kratkih savjeta kako izabrati onaj najbolji i na što sve trebate pripaziti!

Stokke Sleepi krevetić

Sigurnost

Dječji krevetić

Kada birate dječji krevetić, uvijek provjerite da ima potrebne sigurnosne standarde. Krevetić bi trebao biti izrađen od kvalitetnih materijala, a dijelovi bi trebali biti dobro spojeni i čvrsti (nikako koristiti dječji krevetić kojem se može spuštati bočna stranica) te je od iznimne važnosti i da je krevetić ispravno montiran prema uputama proizvođača. Dječji krevetić treba imati i mogućnost podizanja i spuštanja madraca (madrac se mora spustiti u trenutku kada dijete počinje samostalno okretati na bok).

Siguran san

Nemojte stavljati jastuke, prekrivače, poplune i plišane igračke u krevetić. Česta greška je pretrpavanje krevetića nepotrebnim dodacima, zanemarujući djetetovu sigurnost. Dok beba spava ili nije pod nadzorom odrasle osobe u krevetiću bi se trebali nalaziti samo madrac i plahta odgovarajućih dimenzija koja je gumirana i odgovarajućih dimenzija za madrac.

Bumperi (odnosno zaštitne ogradice) također je poželjno koristiti samo one koje su prošle testiranje i imaju odgovarajući sigurnosni standard.

Stokke® Sleepi™ Mini V3

Madrac za dječji krevetić

 Kad je riječ o ostalim dodacima za krevetić, poput vrtuljaka, Američka asocijacija pedijatara preporučuje da se postavi u udaljenosti minimalno 40 cm od površine madraca. U suprotnom, dijete može dohvatiti dije

love vrtuljka, riskirajući ozljede. (Izvor: Safe Sleep (aap.org))

Madrac mora dimenzijama odgovarati krevetiću (ne smije biti više od dva prsta razmaka između krevetića i madraca), mora biti čvrst te mora imati optimalni protok zraka te mora zadovoljavati sigurnosne standarde. (Izvor: Safe Sleep – Cribs and Infant Products | CPSC.gov)

Praktičnost

Nakon što smo razmotrili sva pitanja vezano za sigurnost sada je vrijeme za slatke brige! Prilikom izbora dječjeg krevetića treba uzeti u obzir i koji će se dječji krevetić najbolje uklopiti u Vaš svakodnevni život ali i Vaš interijer. Odaberite krevetić koji je dovoljno velik za Vaše dijete, ali ne previše velik za prostor u kojem ćete ga držati. Prvih šest mjeseci djetetova života veliki broj roditelja odlučuje se za stavljanje krevetića u svo

ju spavaću sobu. Krevetići koji su na kotačima lakoćom se mogu poslije preseliti u drugu sobu. Preporučuje se smjestiti ga uza goli zid, dalje od propuha i izravnih sunčevih zraka. Okolni prostor krevetića bi trebao biti čist, uredan i bez nepotrebnih stvari koje bi dijete moglo povući ili srušiti na sebe.

Kad je riječ o modelima krevetića, izbor na tržištu je zaista veći nego ikada. Dječji krevetići koji se mogu s produžecima pretvoriti u krevetić za veću bebu postaju sve popularnija opcija, upravo zbog njihove dugovječnosti i praktičnosti. Tako se nastavcima mogu pretvarati od manjeg u veći krevetić koji se transformira od kolijevke do velikog kreveta kad djeca porastu. Pionir na tržištu je zasigurno Stokke Sleepi model, koji se ističe svojim norveškim dizajnom i kvalitetom prepoznatom generacijama. Prirodni ovalni oblik krevetića dijete asocira na majčin trbuh i daje mu osjećaj sigurnosti, a izdržljivo drvo bukve vrlo je zahvalan materijal koji traje godinama, prateći razvoj Vašeg mališana. Kako raste Vaše dijete, tako raste i Sleepi krevetić! Ovaj model krevetića predstavlja dobru dugoročnu investiciju i fleksibilnost prema svim potrebama Vašeg djeteta.

Za koji god krevetić se odlučili, sigurnost mališana treba biti na prvom mjestu, a sve ostalo neka slijedi. Znamo koliko ova odluka može biti stresna za nove roditelje, ali uvijek smo tu za Vas! Trebate li dodatne informacije ili pomoć u odabiru, kontaktirajte nas ili posjetite u poslovnici Andrews Baby Company. Veselimo se Vašem dolasku!

Izvori:  Safe Sleep – Cribs and Infant Products | CPSC.gov

Safe Sleep (aap.org)

Mini Cot Bed for Newborns | Stokke® Sleepi™ Mini